3D skeniranje aplikacije

APLIKACIJE

Področja rabe tehnologij, ki jih v BIMING uporabljamo za izvajanje storitev so multidisciplinarna. Skupna domena naših storitev v vseh področjih je digitizacija, ki jo v BIMING izvajamo s 3D laserskimi skenerji in fotogrametričnimi metodami. Oblak točk, ki je neposredni rezultat 3D laserskega skeniranja predstavlja digitalni zapis geometrije in topografije objekta. Uporabnost oblaka točk pa se v postprodukciji odraža v vrstah produktov, od 2D načrtov, 3D modelov, BIM procesih oz. Digitalnih dvojčkih.

Aplikacije | Področja delovanja:
 • Arhitektura in Gradbeništvo
 • Industrija in energetika
 • Ladjedelništvo, Navtika, Pomorstvo in Priobalna industrija
 • Dediščina in Arheologija
 • Digitalna infrastruktura

Arhitektura in Gradbeništvo

Zaradi svoje visoke natančnosti, hitrosti in zmogljivosti zajema velikega obsega podatkov, 3D lasersko skeniranje (3DLS) predstavlja nepogrešljivo orodje pri novogradnjah in rekonstrukcijah vseh vrst javnih, zasebnih in inženirskih objektov.

Tehnologija 3DLS omogoča celovito izmero vseh vidnih površin kompleksnih in nepravilnih formacij. Zaradi principa meritev na daljavo je možno izmeriti – digitizirati tudi težja oz. nedostopna območja in detajle.

Izvajamo spremljanje, 3D izmero in BIM modeliranje obstoječih objektov javne in zasebne rabe tekom gradnje in pri rekonstrukcijah oz. obnovah. Naše aktivnosti so usmerjene predvsem v zelo zahtevne gradnje, kot so npr mostovi, predori, rudniki in drugi objekti kompleksnih oblik.

Več o tem

Industrija in Energetika

V BIMING izvajamo 3D lasersko skeniranje vseh vrst industrijskih objektov, kot so rafinerije, energetski objekti, kemični in procesni objekti, skladišča, rudniki, tovarne, strojnice, idr, …

Za meritve uporabljamo sodobne 3D laserske skenerje daljših dometov.  Zaradi nabora večjega števila 3D skenerjev in izkušenih operaterjev, zagotavljamo kvalitetno izmero v zelo kratkem času, in s tem pripomoremo k čim-manjšem ali ničelnem motenju operativnih procesov.

Interno in s skupino dolgoletnih partnerjev izdelujemo pretvorbe 3D skenov v 2D načrte, 3D modele, BIM modele, P&ID sheme, analize deviacij in kolizij, s programskimi orodji Revit, Autocad, Archicad, Inventor, Plant3D, Aveva, Cadmatic, Bentley, Rhino, idr.

Več o tem

Ladjedelništvo, Navtika in Priobalna industrija

Izvajamo 3D zajem podatkov in izdelavo gradiva za študije rekonstrukcij, modifikacij in nadgradenj strojne opreme ter arhitekture velikih plovil in “offshore” platform.

Skupaj z našimi partnerji – projektanti iz priobalne industrije ladjedelništva, navtike, nafte in plina tvorimo kapaciteto inženirjev za izvedbo projekta na ključ – od izmer, do detajlnih izvedbenih načrtov.

Z naborom referenc na zaključenih preko 250 projektih, smo pridobili zaupanje strank širom celotnega sveta (Kitajska, Indija, Singapur, UAE, Grčija). Smo eden vodilnih izvajalcev 3D skeniranja v pomorski industriji v Evropi, operativni pa smo po celem svetu.

Več o tem

Dediščina in Arheologija

Zaradi svoje visoke natančnosti, hitrosti in zmogljivosti zajema velikega obsega podatkov, 3D lasersko skeniranje (3DLS) predstavlja nepogrešljivo orodje pri raziskovanju, dokumentaciji, ohranjanju in vizualizaciji nepremične kulturne in naravne dediščine.

Tehnologija 3DLS omogoča celovito izmero vseh vidnih površin kompleksnih in nepravilnih formacij. Zaradi principa meritev na daljavo je možno izmeriti – digitizirati tudi težja oz. nedostopna območja in detajle.

Poleg 3D laserskega skeniranja za dokumentiranje objektov kulturnega in naravnega pomena uporabljamo tudi metodo fotogrametrija, ki v kombinaciji s 3DLS omogočata izvedbo izredno detajlnih in fotorealistično obarvanih 3D modelov.

Več o tem

Digitalna infrastruktura

Oddaljen vstop in ogled objekta, VR, “Digital Twin”

Aplikacija Leica Truview omogoča oddaljen vstop v virtualni model objekta, kar prinaša številne prednosti in omogoča različne funkcionalnosti pri vzdrževanju, izobraževanju in varnosti:

 1. Oddaljeni ogled in komunikacija
 2. Minimiziranje stroškov potovanj in ogljičnega odtisa
 3. Usposabljanje na daljavo
 4. Oddaljena diagnostika in vzdrževanje
 5. Boljša operativna učinkovitost
 6. Hitrejše odpravljanje napak
 7. Možnost vizualizacije 3D modelov v realnem okolju
Več o tem